Újra rákóczis vezetőképzőn

2022. március 01.

 

A részt vevő diákok beszámolóiból: 

A társaság nagyon tetszett, sok embert megismerhettünk. Amit nagyon szerettem, az az, hogy most is, mint mindig nagy hangsúlyt fektettek a szórakozás és a kikapcsolódás mellett a kultúrára, tanulásra, fejlődésre és nevelésre. Különböző előadások voltak olyan témákban, mint például magyarság, tudatosság, felnőtté válás, politika, párkapcsolat stb. Ami a legjobban tetszett és a leginkább megérintett az a Hazajáró csapat bemutatója és Takaró Mihály irodalomtörténész előadása volt. Örülök, hogy egymás után következtek, mivel számomra sok közös pont volt bennük. Nagyon szépen be voltak mutatva az egykori Magyarország tájai, természeti látványosságai, és megérintett a beszéd, hogy feladatuknak érzik a magyar értéket, szépséget bemutatni, mert ez az otthonunk, itt születtünk, és ide tartozunk a lelkünk mélyén. A másik előadásban is esett szó a hovatartozásról, és arról, hogy mennyi minden lehetőség tárul elénk a világban, mennyi mindent tudunk tenni, de mindent ésszel és mérlegelve. A történetünk, történelmünk ismerete nagyon fontos a jövő építésében, és a jövőt mi magunk kell megépítsük. (Oprea Kinga 10.E)

Az Ady Endre Elméleti Líceumból 7-en vettünk részt, 7olyan diák, akik induláskor egymás nevét se tudták, viszont teljesen összekovácsolt minket a pár óra hosszú út a célunkhoz. Már ezért megérte a részvétel, de amit ott kaptunk, az az élmény feledhetetlen. (Szilágyi Adrienn 10.F)

A Rákóczi Szövetség elnöke ismertette az új tagok kedvéért az alapítvány célját, majd betekintést kaphattunk a 2022- es tervekbe. Nagyon finom vacsorát kaptunk az iskola menzáján, majd utána ismerkedős játékokat játszottunk. Nagyon nagy hatással volt az almalé- körtelé nevű játék egyes tagokra, még napokkal utána is emlegették. (Nagy Nikolett 9.F)

Örülök, hogy részt vehettem ezen a rendezvényen, élveztem minden pillanatát és alig várom, hogy még több élményt gyűjtsek a további, Rákóczi Szövetség által szervezendő rendezvényeken. (Csákányi Zita 10.E)

Nagyon örülök, hogy elmentem erre a hétvégi kirándulásra, melyet a Rákóczi Szövetség szervezett. Egy hétvégébe sok érdekes és izgalmas programot sűrítettek bele: előadások például a nagybetűs életről vagy a Hazajáró csapatáról, vagy akár az irodalomtörténetről. Emellett eljutottunk a Szent István Bazilikába és az Országházba. Sok tudásra is szert tettem és sok új ismerősöm is lett. Nem bántam meg, hogy elmentem és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy menjen rákóczis rendezvényre. (Kristófi Borbála, 10.F)

A hosszú út összekovácsolta a társaságunkat. Reggel indultunk nagyon várva az érkezést, ezért az a pár óra út egy örökkévalóságnak tűnt, viszont teljesen megérte, visszatekintve a szerzett élményekre.A rengeteg érdekes előadás sok mindent tanított nekem. Finom ételeket kóstolhattunk, szombaton pedig megnézhettük a Szent István bazilikát és a városházát, majd vacsoráztunk egy hajón, ahol nagyon sok új embert ismerhettem meg. Örülök hogy ennyi új embert ismertem meg, akik a szívemhez nőttek, és remélem, nemsokára újra láthatom őket. Köszönöm a rengeteg élményt. ( Szabó Alexa 10.F)

Én nagyon örülök hogy a Rákóczi Szövetség megrendezte ezt a kirándulást Budapestre, és hogy én is részt vehettem!
Szerintem ez a kirándulás élménydús volt mindenki számára, sok program, új barát, és sosem unatkoztál. ( Székely Orsolya 10.F)

A rendezvény előadással zárult, ami fiatalokról, értékekről, a tartós párkapcsolat titkáról, párkeresésről, a nagybetűs életről szólt. Nagyon tetszett nekem ez az előadás és még gyönyörű Liszt- és Mozart- darabokat is hallhattunk. Végül pedig búcsút vettünk a barátainktól.

 

 

Újra rákóczis vezetőképző! Iskolánk, az Ady Endre Elméleti Líceum újra, most 7 gyermekkel vett részt a február 25-27. között megrendezett rákóczis vezetőképzőn, amit Budapesten, a Szent Margit Gimnáziumban tartottak. Nagyon korán, hajnali 4 órakor indultunk Arad, Temesvár felé, hogy az onnan érkező diákok is csatlakozzanak hozzánk a buszon, s Nagylaknál léptük át a határt. A regisztráció előtt érkeztünk a Budapest Hotelbe, s így volt idő addig egy rövid városnézésre is. Regisztráció után a Szent Margit Gimnáziumban kezdődött a vezetőképző. Sok ismerős arc, tanár, szervező és annál több új diákarc fogadott minket. Ezután Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket, és szívhez szóló üzenet adott át nekünk.

Ezt követően Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnöke meleg szavakkal köszöntött mindenkit, külön kifejezve sajnálatát, hogy a kárpátaljai fiatalok nem lehetnek itt a háborús viszonyok miatt.

A következőkben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) előadása következett, melyben bemutatták a több adys diák által is elvégzett tanfolyam előnyeit.

Vacsora után a diákok számára ismerkedési estet szerveztek csapatjátékokkal, a kísérőtanároknak pedig szintén ismerkedésről szólt az este. A szombati nap is tartogatott sok érdekességet: a Szövetség programbemutatóját, előadást, a Parlament és a Szent István bazilika megtekintését. A 2022-es program bemutatója után az ismert Hazajáró honismereti, turisztikai műsort és annak elkészítését mutatták be a műsor szerkesztői, alkotói. Sok szép képet, megható történeteket és vicces jeleneteket is megosztottak velünk, amit a diákok nagy tapssal jutalmaztak. Az állandó előadó, Takaró Mihály tanár úr, irodalomtörténész, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tudományos tényekkel alátámasztott, szomorú és kevesbé ismert tényeket is közölt a délvidéki, kárpátaljai koncentrációs táborokban meggyilkolt több tízezer magyarról, a világháborút követően a Gulágon szenvedő 100.000 magyarról, valamint az igazi diktatúrak- így a kommunizmus- sötét arcáról, illetve ennek újbóli megismétlődésének megakadályozására tett közös felelősségünkről is szót ejtett. Néhány vezérgondolat az előadásából: aki nem érti, ismeri a múltat, az nem érti jól a jelent sem; a fiatalok, mi, akik a jelen emberei vagyunk, a jövő építői is leszünk; Jézus mondását idézve, " Ismerjétek meg az Igazságot, s az Igazság szabadokká tesz titeket", az igazi múltismeret és emlékezés fontosságáról, a manipuláció felismeréséről, a mérlegelő gondolkodás előnyeiről beszélt. " Te kit követsz?" - utalt a Facebook követőgomb megnyomására, és arra, hogy van-e az életünkben példakép, akarat, hogy " belülről és felülről vezetett ember legyek". Az utolsó napon, vasárnap pódiumbeszélgetés zajlott értékekről, a tartós párkapcsolat titkáról, párkeresésről, a nagybetűs ÉLETről.

Beszélgetőpartnerek voltak: Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az Értékközpontú

Pszichológusok Munkacsoportjának tagja, az MCC Mindset Pszichológiai Iskola

műhelyvezetője, Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas

zongoraművész, zenepedagógus és felesége, Hegedűs Katalin zongoraművész,

karvezető, zenetanár.

A beszélgetést Horváth Ágnes, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője vezette. Értékes gondolatok hangzottak el. A teljesség igénye nélkül íme néhány: - Ki vagyok én? Először jó lenne ezt tudni, mielőtt megkérdezem, ki a másik? Fontos hogy személyes élmények legyenek a másikkal, a találkozások a lényegesek, az online tér csak egy eszköz, de nem a valóság; kősziklára kell építeni a házat, a hit egy fogódzó, fontos a helyes identitás megtalálásában; bár a szerelem, házasság ajándék, de kell tenni a házasságért, a szerelemért, dolgozni kell rajta; fontos az értékekben az egység, de a különbözőség is létezik sok dologban: a lényeg a helyes egyensúly ebben az önfeláldozás és önérvényesítés között. Személyes bizonyságtételt hallhatunk a Liszt- díjas házaspártól: " mi ketten vagyunk hárman" utalva Istenre, mint a házasság szerzőjére. Miközben Liszt- és Mozart- darabokat játszott a művész házaspár, addig a gyermekek kérdéseket fogalmazhattak a témában az előadókhoz. A kérdéseket komoly és humoros formában is, a gyerekeknek is tetsző módon megválaszolták. Az esemény joggal vastapssal ért véget itt, és hisszük, ennek megélése folytatódik otthon, a saját helyünkön. Szívből köszönjük, Rákóczi Szövetség!!!

Takács Péter




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad