Hej, Rákóczi, Bercsényi, magyar vitézek nemes vezéri!

2022. április 13.

Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész tartott rendhagyó irodalom-, történelem és zeneórát az Adyban. A gyönyörű tárogatózenét megszólaltató előadáson a kuruc kor világába csöppentünk bele, felidéződtek a kuruc-labac szabadságharc ismert zenéi, toborzó és visszavonulást jelző dallamai. Hallottunk II. Rákóczi Ferencről, az utolsó erdélyi fejedelemről, a sárospataki várról, és meghallgattuk a várba érkező vendégek fogadására felzengő tárogatózenét is. A művész ugyanakkor beszélt a nagymajtényi fegyverletételről és a szatmári békekötésről is. Mindeközben pedig a 18. század elejének barokk dallamai is felcsendültek. Az előadás végén a diákok a művész játékára énekelték el a Kossuth-nótát. 

Köszönjük a különleges alkalmat, és azt, hogy ismereteinket úgy gyarapíthattuk, hogy közben művészi élményben is részesültünk!

Kirkósa Enikő

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad