Szacsvay Imrére, az 1848–49-es szabadságharc vértanújára emlékeztünk

2022. október 23.

A X. A osztály diákjai es osztályfőnökük, Apáti Timea történelemtanár a mártír szobránál elhelyezett virágokkal és főhajtással tisztelegtek az elfelejtett bihar megyei vértanú emléke előtt. A diákok felidészték Szacsvay Imre életének és pályafutásának főbb mozzanatait, majd elhelyezték az emlékezés virágait a szobor talapzatánál.  
Szacsvay Imre a Bihar megyei Kisürögdön született. Tanulmányait a nagyváradi Római Katolikus Főgimnázium elvégzése után a nagyváradi Királyi Katolikus Jogakadémián folytatta, majd  Kassán fejezte be. Az ügyvédi vizsgákat Pozsonyban tette le. Ezután Váradon ügyvédként tevékenykedett. 1848. május 10-én Kossuth kinevezte a nagyváradi kincstári uradalom ügyészévé. 1848. június 24-én a népgyűlés megválasztotta Váradolaszi és Újváros országgyűlési képviselőjének. Nagyvárad követeként a kormánypárt baloldalán, Kossuth személyes híveként foglalt helyet. Az első népképviseleti országgyűlés tagjának választották, a képviselőházat Debrecenbe is követte, ahol 1849. január 13-án beválasztották a képviselőház jegyzői karába.
Szacsvay Imre legjelentősebb művei közé tartozik a függetlenségi nyilatkozat. Megszerkesztésében, szövegezésében tevékenyen részt vett, ő olvasta fel, és a neve ott szerepel a dokumentum aláírói között is. Emiatt írta róla később egy mára szinte elfelejtett váradi költő, Katona Mihály:„Egy tollvonás volt bűne”.    
A szabadságharc bukása után egy ideig bujkált, de elfogták. A császári hatóságok perbe fogták, a fővád ellene a függetlenségi nyilatkozat megfogalmazása és aláírása, egyéb vádak a felségsértés és a lázadás volt. Kötél általi halálra ítélték. Kivégzésére 1849. október 24-én reggel fél hétkor került sor. A pesti Újépület melletti fatéren akasztották fel. 21 évig jeltelen sírban nyugodott, majd 1870. november 1-jén vele együtt kilenc vértanú közös emlékkövét avatták fel a Kerepesi úti temetőben.
A Nagyváradon ma is álló emlékszobrát, Margó Ede alkotását 1907. március 15-én leplezték le. A szobrot 1937 júniusában lebontották, majd a második bécsi döntés után, 1942-ben az eredeti helyére állították vissza.

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad