Október 23.

2017. október 23.

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön, Nagyváradon, az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében az iskola hagyományaihoz híven az alkalomhoz illő zenés-verses összeállítással emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. Az iskola főfolyosóján égő gyertya lángja emlékeztetett a forradalom hőseire, azokra a fiatalokra, gyerekekre, akik 1956-ban legdrágább kincsüket, az életüket áldozták fel a szabadságért.

Ez alkalommal az iskola diákjai együtt ünnepeltek a Debreceni Vegyipari Szakgimnázium tanulóival és tanáraival. A vendégek előadása után az adysok ünnepi műsorára került sor. A nagyváradi diákok irodalmi alkotások, naplótöredékek és a szabadságharc ihlette versek segítségével idézték fel a forradalmi napok eseményeit. Az előadás megható hangulatához hozzájárultak a színvonalas hegedűszólók és a zenei kísérettel előadott, alkalomhoz illő dalok.

A műsor előkészítésében Apáti Timea és Ardelean Klementina történelemtanárnők irányításával IX-XI. osztályos tanulók vettek részt. A zenei számok előkészítését és előadását Buna Boglárka zenetanárnő, valamint Kajántó Judit kémiatanárnő segítették.

A közös ünnepség a Himnusz eléneklésével ért véget.

 
"Vannak olyasok, akik leírják, amit akarnak mondani, de a’ csak száraz, sótlan és ízetlen; némelyek pediglen legkisebb dolgot is úgy fel tudják ékesíteni, olyan ízt adnak annak, hogy tetszik."


Az el nem dalolt csodaszép daloknak,
A sohsem csókolt csókos asszonyoknak,
A csak álomban élő büszke tettnek,
A szép Holnapnak, meg nem érkezettnek
Vagyok királya, vagyok büszke hőse.

(Midász király sarja)

ADY 100

A nap verse: Az Értől az Oceánig,

előadja Demeter Réka X. D

 


Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...mindannyian átváltozunk szürke, hétköznapi nyárspolgárokká.

De átváltozunk-e?"

Ady Endre

Órarend


Szárnypróbálgatások

 

 

 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad