Bio Powers: egészségnap volt az Adyban

2018. március 05.

Kedden az Ady Endre Elméleti Líceumban az órák mellett különleges tevékenységek folytak, amelyek során az egészséges életmód fontosságára hívták fel a diákok figyelmét. Középpontban a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegség megelőzése és azok ismertetése állt.

Az egészségnap a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete által meghirdetett verseny keretén belül jött létre, erre a megmérettetésre nevezett be az iskola diákjaiból álló ötfős, Bio Powers nevet viselő csapat: Tóth Titusz, Kovács Csenge, Csomay Eszter, Bíró Barna és Vigh Viktória. Az egészségnap a nagyszabású verseny harmadik fordulója, ebben a szakaszba sikerült az adys csapatnak a legjobb száz közé bekerülnie, a cél pedig – az egészséges életmód népszerűsítése mellett – természetesen a következő fordulóba, a legjobb 36 közé való bejutás. A negyedik forduló, amelyben a csapatoknak különböző szituációkat, feladatokat kell majd megoldaniuk, Budapesten fog zajlani – tudtuk meg a csapat tagjaitól és Hanesz Annamária biológia-tanárnőtől.

Megelőzési módok

Az Ady Endre Elméleti Líceumban zajló egészségnap témája a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség volt, a Bio Powers tagjai ezek rizikófaktorait és megelőzési módjait ismertették az iskola több, mint 700 tanulójával, de azt is bemutatták, mi a teendő akkor, ha újra kell éleszteni valakit. A fenn említett betegségeknek vannak olyan rizikófaktorai, amelyek nem kerülhetőek el (életkor, nem, genetika), de az egészségtelen életmód ezekkel szemben kiküszöbölhető. Az egészségtelen életmódról készített kisfilmben, amit a szervezők levetítettek a diáktársaiknak, egy korosztálybeli fiatal átlagos napját követhették végig, amely során olyan, az egészségre káros szokások jelentek meg, amelyekkel bizonyára a diákok is találkoznak, esetleg gyakorolnak: gyorséttermi ételek, édesség fogyasztása, elégtelen testmozgás, stressz, rohanás.

Az előadás után, amelyben a betegségek kialakulását, lefolyását, illetve megelőzését mutatták be, a diákok egy interaktív játékban vehettek részt: igen-nem táborokra osztva olyan kérdésekre kellett választ adniuk, mint például: alszanak-e nyolc órát, vagy fogyasztanak-e naponta két kávénál többet? A táborok létszámát figyelemmel követve sajnos bebizonyosodott az, hogy vannak olyan területek, ahol nem éppen a legegészségesebb lehetőséget választják, de ez napjainkban nemcsak a diákokra érvényes. A továbbiakban a résztvevőknek a különböző standoknál lehetőségük volt vérnyomást, vércukorszintet méretni, kiszámolni a testtömegindexet, de a napi ajánlott vízfogyasztást is megtudhatták. A díszterem előterében ugyanakkor különböző információs plakátokat, installációkat, és gyümölcsstandot is állítottak, utóbbinál miután mindenki bedobta a kitöltött kvíz-lapot, egy-egy almát kaptak. Az előadás alatt kitöltött kvíznek tétje is volt, ugyanis a kérdésekre helyesen válaszolók közül sorsolás alapján valaki egy vérnyomásmérővel gazdagodhatott.

Flashmob és verseny

A tevékenységek során a tornateremben egy flashmobot is szerveztek, ahova a diákokat nagyszünetben egy kis testmozgásra hívták, emellett pedig az épp anatómiát tanuló hetedikeseknek külön versenyt is szerveztek.

János Piroska
"Vannak olyasok, akik leírják, amit akarnak mondani, de a’ csak száraz, sótlan és ízetlen; némelyek pediglen legkisebb dolgot is úgy fel tudják ékesíteni, olyan ízt adnak annak, hogy tetszik."


Az el nem dalolt csodaszép daloknak,
A sohsem csókolt csókos asszonyoknak,
A csak álomban élő büszke tettnek,
A szép Holnapnak, meg nem érkezettnek
Vagyok királya, vagyok büszke hőse.

(Midász király sarja)

ADY 100

A nap verse: Az Értől az Oceánig,

előadja Demeter Réka X. D

 


Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...mindannyian átváltozunk szürke, hétköznapi nyárspolgárokká.

De átváltozunk-e?"

Ady Endre

Órarend


Szárnypróbálgatások

 

 

 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad