Adysok a szabadságharc eseményeinek nyomában

2022. március 15.

         

          Az iskolánk diákjai március 13-án egy történelmi tanulmányi kiránduláson vettek részt. A kirándulás témája Az 18481849-es forradalom egy szabadságharc, az apropója pedig március 15., a nemzeti ünnepünk közeledte. A kirándulás tervezett programja szerint felidéztük a forradalom és a szabadságharc eseményeit és következményeit, de ez alkalommal az események természetes lefolyásának fordított sorrendjében haladtunk.

          Korán reggel indultunk útnak első úti célunk, Arad felé. Az első helyszínünk A 13 vértanú emlékműve volt, ahol egy rövid megemlékezést tartottunk. Apáti Tímea történelemtanár felidézte a kivégzés körülményeit, majd a diákok felolvasták a vértanúk nevét és a nekik tulajdonított, a kivégzésükkor elhangzott utolsó mondatokat, végül mindegyik mártír emlékére elhelyeztek egy-egy szál vörös rózsát. Főhajtással tisztelegtünk mindazok emléke előtt, akik harcoltak és életüket adták a szabadságért.

         A városban a következő állomásunk a Szabadság -szobor volt a Megbékélés terén.  A verőfényes napsütésben a diákok meghallgatták a szobor készítésének és újraállításának történetét. Petőfi Sándor naplórészletének segítségével felidézték az 1848. március 15-i budapesti forradalmi eseményeket. Majd felolvasták Jókai Mórnak a forradalom 50. évfordulójára irt gondolatait.  A diákok megtekintették Zala György monumentális alkotását, a szoborcsoport részeit: az Ébredő szabadságot, a Harckészséget, az Áldozatkészséget, a Haldokló harcost és fölöttük Hungária védelmező alakját. Végül megkeresték a szobor talapzatán a mártírok domborműveit. A folytatásban Takács Péter fizikatanár vezetésével megtekintettük a belváros nevezetes épületeit.

         Gyorsan eltelt az idő, és indultunk is tovább Világosra. A Bohus kastélyban berendezett múzeumban kedvesen fogadtak minket, és nagy örömmel, hogy végre hosszú idő után újra egy népes diákcsoport érkezett. A fegyverletétel asztala körül állva felidéztük a szabadságharc eseményeit és végkifejletét, valamint a fegyverletétel körülményeit. Felidéztük Görgey Arthur tábornok gondolatait és a fegyverletétel pillanatát úgy, ahogyan azt a szemtanúk látták. A múzeumban meglátogattuk a Ioan Slavici és Emil Monția emlékszobákat is. A kastély előtt állva elénk tárult a világosi vár fehér falmaradványinak látványa.

         Továbbindultunk a nap utolsó állomása felé.  Nagyszalontán Cseke Sándor vallástanár vezetésével sétáltunk, és a Csonka-toronyban megtekintettük az Arany János emlékmúzeumot. Felidéztük Petőfi Sándor, a márciusi ifjú barátságát Arany Jánossal, és megtekintettük az arra utaló kiállítási tárgyakat. Az interaktív kiállításon a diákok játszva tanultak, és elvihető emlékeket készítettek.

         A nap végén, a hazavezető úton közösen elénekeltük a Kossuth-nótát. Fáradtan, de igazi élményekkel gazdagodva érkeztünk haza.

          A kirándulás a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjában nyert pályázat segítségével valósulhatott meg, ez úton is köszönetet mondunk a támogatásért.

Apáti Tímea

                          




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad