A 10.D osztály végigjárta a „Csodálatos fák” tanösvényt

2023. április 03.

A nagyváradi püspöki palota kertje nem csupán a váradiak által igen kedvelt zöldövezet, történeti kert és idegenforgalmi látványosság, hanem a város szívébe ékelődött természetvédelmi terület, értékes és változatos növényvilágot felvonultató dendrológiai park.

Április 3-án e tavaszi pompájában virító kertbe látogattunk el. Kleszken Tímea, a püspökség kertésze bemutatta nekünk a palota parkját, amely több részből áll. A püspöki palota főhomlokzata előtt található az angolkert, szabálytalan facsoportosulások és füves felületek laza, tájképi eleganciájával. A palota nyugati oldalán a lépcsők aljában egy mintás barokk növényágyást láthatunk. A bibliai növények kertje  pedig kenyér (gabonák) és bor (szőlő), virágok, fűszer- és gyógynövények, haszonnövények, kolostorkerti növények bemutató helye.

Az egykori kert legértékesebb és leghatalmasabb fái az 1878 táján ültetett három óriás mamutfenyő, melyek a terület államosítása és beépítése során a szomszédos iskola udvarára kerültek. A jelenlegi kertben is van egy mamutfenyő csemete, melyet 2020-ban ültettek.

A mostani palotakert legidősebb növénye egy hatalmas, több mint 200 éves kocsányos tölgy.

Ezen kívül a tanösvény útvonalán még számos suhanc és matuzsálemi korú fát láthattunk: tiszafákat, török mogyorókat, vasfákat, páfrányfenyőt és vadgesztenyéket.

Sétánkat a kert legnépszerűbb fehér, rózsaszín és lila színekben pompázó magnóliafáinál fejeztük be.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad