Környezetvédelmi kísérletek a debreceni Agórában

2023. április 05.

2023. április 5-én a 10.D osztály a Debrecenben működő Tudományos Élményközpontban, az Agórában töltötte a napját, ahol a diákok a természettudományokhoz kapcsolódó foglalkozásokon vettek részt.

A foglalkozás az Agóra körül elhelyezkedő Botanikus Kertben kezdődött, ahol közel 6000 növényfajt tartanak nyilván. A Botanikus Kert felfedezéséhez segítséget nyújtott az Agóra játékos feladatlapja is.

A kertben tett kellemes séta után a BASF Chemgeneration interaktív tudományos program keretében a tanulók az Agóra kémia laboratóriumában tevékenykedtek. Itt kétfős csoportokban három olyan kísérletet végeztek el, melyek a környezet megóvásához kapcsolódtak. Első kísérletük során rétegekből álló rendszert hoztak létre, amely  megszűri a szennyezett vizet. A második kísérletben elektrolízisssel felbontották az ón-klorid oldatát, vagyis a fehér színű elegyből kinyerték a szürke színű nehézfémet, rámutatva arra, hogy számos vegyületből érdemes újrahasznosítás céljából visszanyeri a fémeket.

A harmadik megfigyelés a különböző műanyagok összehasonlítása volt. Míg a legtöbb műanyag lebomlása évszázadokig tart, a  cukor alapú műanyagok mindössze néhány héten belül lebonthatóak.

A laborgyakorlatok mellett a tanulók az Agóra interaktív terében több mint harminc tudományos játékot, illetve interaktív eszközt próbálhattak ki és a “zenélő villámokat” nézték és hallgatták meg.

A látogatás során a tizedikesek közérthető és szerethető módon ismerkedtek meg a legkülönfélébb környezetvédelmi és természettudományos kísérletekkel, jelenségekkel és sok élménnyel gazdagodtak.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad