XI. E Környezetvédelmi átbeszélés – a zöld hét előszobája

2023. március 31.

A nap elején, egymás gondolatait meghallgatva hangolódtunk rá a környezetvédelem témájára, majd ezekre megpróbáltunk megoldásokat találni. Ez a folyamat amolyan ötletbörze formájában valósult meg, amelyben mindenki kifejthette saját véleményét.

Ezt követően megtekintettük a Word Press fotóverseny idei legjobbjait. A fotóválogatásban régiókra bontva láthattuk a tavalyi év legkiemelkedőbb sajtófotóit. Ennek kapcsán beszélgettünk a világot érintő problémákról. A képek közül példaként kiemelnénk a Peruban, egy olajfinomítónál történt szerencsétlenséget, amely során közel 12 ezer hordó nyersolaj ömlött az óceán vizébe, 7 km2 területet beborítva.

Egy rövid szünet után megtekintettük Sir David Attenborough Zöld Bolygó nevű sorozatának első részét. A dokumentumfilm keretein belül belátást nyerhettünk a növények titkos, szabad szem számára láthatatlan életébe, amely sokunkat ledöbbentve nem csupán harmónia, hanem egy valóságos csatatér. A film elmagyarázta az élőlények különféle összetűzéseit és szimbiózisát egyaránt.

A következő feladat a film kiértékelése, valamint egy rövid vers vagy reklámszöveg megfogalmazása volt.

Lezárásképpen két vitát folytattunk le csapatokba rendeződve, melyekben környezetvédelmi szempontból kérdéses témák ellen, illetve mellett érveltünk. Az egyik ilyen téma a vízi erőművek telepítésének környezetre gyakorolt hatása volt, a másik pedig az erdők mezőgazdasági területté való átalakítása volt.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad