Az elektromos autók környezetkímélőek, vagy mégsem?

2024. április 25.

Április 25-én a 11.D osztály látogatást tett a nagyváradi AutoGrand-nál, ahol Rittner Tibor igazgató fogadott minket.

A szakember elmondta a pályaválasztás előtt álló diákoknak, hogy manapság az autómérnökök nagyon keresettek, ezért akit érdekelnek az autók, jól jár, ha ezt a szakmát választja.

Napjainkban az elektromos autók állnak a figyelem középpontjában és ezek fejlesztése gőzerővel zajlik. A jelenlegi vásárlók inkább a hibrideket részesítik előnyben, és még aránylag kevesen keresik a teljesen elektromos meghajtású autókat.

Nehéz megmondani, mit hoz a jövő. Kár lenne sutba dobni azt az évtizedek alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot, amivel a belső égésű autókról rendelkezünk. Az elektromos autókkal kapcsolatosan pedig sok kérdés vár még tisztázásra, mint például: Hány évig bírják az akkumulátorok? Mi fog történni a tönkrement akkumulátorokkal? Lesz-e elegendő nyersanyag (például lítium) ezen autók előállításához? Baleset esetén nem kerül-e túl sokba az autó javítása, főleg ha éppen az akkumulátor sérül meg? Elindulhatunk-e hosszabb utakra a villanyautókkal, ha sietnünk kell?

Ha az emberek azt szeretnék, hogy az elektromos autók valóban környezetkímélőek legyenek és széles körben elterjedjenek, akkor további intézkedéseket kellene tenni az akkumulátorok ügyében és meg kellene találni a megoldást arra, hogy az autókat olyan anyagokból készíthessék el, amelyek nem károsak a környezetre nézve.

Az autók bemutatása közben a diákok kérdéseket tettek fel, melyekre érdekes és elgondolkodtató válaszokat kaptak. Nagy örömünkre arra is volt lehetőség, hogy kívülről-belülről megnézzük az elektromos és  hagyományos autókat egyaránt.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad