Vitafórum a hajdúböszörményi és debreceni vitásokkal

2017. február 09.

2017. február 9-én iskolánk Protagorász vitakörének néhány diákja a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium meghívására részt vett a debreceni  Fazekas Mihály Gimnázium tanulóival együtt az általuk szervezett vitafórumon.

A Böszörményi disputanap az igazgató úr köszöntő szavaival kezdődött, majd a helység és az iskola bemutatását ismerkedős, figyelmi és szókincsfejlesztő játékok követték.

Az érveket és cáfolatokat A személyes adatainkkal visszaélnek a világhálón tételmondat mentén tárgyaltuk. Nyomós érvek, jól megfogalmazott beszédek és fogós keresztkérdések késztették a diákokat gyors, ugyanakkor megfontolt és logikus gondolatmenet kifejtésére. A kísérleti formátum lehetővé tette, hogy mindenki vázolhassa ismereteit és következtetéseit a téma kapcsán, illetve hozzászólhasson az elhangzottakhoz a záróbeszédek előtt. A érvek és cáfolatok ütköztetése, valamint a következtetések megfogalmazása minden - vitázó és néző - résztvevő fejlődését segítette, hisz a tételben megfogalmazottaknak magánéleti következményei lehetnek.

A fórumot ebéd követte és múzeumlátogatás zárta. A Hajdúsági Múzeumban meglátogattuk az állandó és ideiglenes kiállítást. A  múzeumpedagógiai foglalkozáson a hajdúk és böszörmények eredetével, kultúrájával ismerkedtünk: használati tárgyakat, ékszereket, fegyvereket, fémedényeket láthattunk, felpróbálhattuk a női hajdúsági kisbundát és a juhászok subáját, töprenghettünk, hogyan nyílik az ördögzár az egykor fontos szerepet játszó vasládán.

 

Diákjaink véleménye a disputanapról:

5 éve jártam Hajdúböszörményben először, ez a második látogatás olyan volt számomra, mint annak a csodálatos emléknek az újraélése, bár 5 év alatt nemcsak én, de a környék is megváltozott. Ettől függetlenül ugyanazt a vidám légkört tapasztaltam meg. Sokat nevettünk és az ismerkedős játékoknak hála, egy újabb csapattal ismerkedhettem meg, valamint azokkal is újra találkozhattam, akiket - azt hiszem jogosan - hívhatok régi jó barátaimnak. Az állító csapat megtanított valami igazán fontosra: arra, hogy folyamatosan fejlesztenünk kell önbizalmunkat, mindig törekednünk kell arra, hogy úgy adjuk elő beszédünket, olyan sziklaszilárdsággal, hogy azzal egyértelműen azt sugalljuk: tudjuk, mit csinálunk. Tetszett, hogy a vitafórumon társadalmunk egyik lényeges kérdését vitattuk meg, és úgy érzem, rengeteg információval gazdagodtam. Remélem, a következő látogatásig nem kell újabb öt évet várnom. (Dóra, XI. osztály)

Nagyon érdekes vita volt,  jól szórakoztunk és megismerkedtünk jó emberekkel. (Sándor, XII. osztály)

Számomra ez volt az első vita, amin részt vettem, és minden elképzelésemet felülmúlta. A vita során tapasztalatra és tudásra tettem szert. Ezen felül új embereket ismerhettem meg. Remélem, hamarosan újra találkozhatok velük. (Zóra, IX. osztály)

Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen vitafórumon részt vehettem és nagyon tetszett. A hajdúböszörményiek kedves fogadtatásban részesítettek úgy minket, mint a debreceni csapatot is. A vita jó hangulatban telt, komoly és vidám részei is voltak. Remélem, lesz még lehetőség ilyen alkalmakra. (Abigél, X. osztály)

https://www.facebook.com/pg/ProtAg%C3%B3ra-162062117175908/photos/?tab=album&album_id=1193907720658004

Domján Katalin




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad