Létra – színjátszókör

"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

A Létra csapat a líceum 230 éves évfordulójára állt össze, kb. 10 évvel ezelőtt. Nevünk arra a sajátos mese- és fantáziavilágra utal, mely darabjainkban rendszeresen megjelenik. Olyan "transzcendes" - ahogy egy létrás megfogalmazta -, ugyanakkor a csapatot alkotó "létrafokok" egységét, fontosságát is jelzi. A csapat létszáma változó, ez a játékos kedv és a jó darab függvénye. Büszkék vagyunk arra, hogy rendezőink, szereplőink, koreográfusunk, díszlettervezőink mind adys diákok, tanárok. Szívesen fellépünk iskolai rendezvényeken, fesztiválokon. Voltak dobogós helyezéseink is. Ettől függetlenül azonban a legfontosabb, ami minden létrásban közös: az önfeledt játék és a közös ötletelés öröme.

 2019. november 22.

Feketekréta

Feketekréta

Októberben és novemberben két rangos fesztiválon vett részt a líceum színjátszócsapata, a Létra: a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál (PADIF) mellett az első Erdélyi Magyar Diákszínjátszó Fesztiválon (EMDIF) is.

Mi a legemlékezetesebb? A nehéz, mégis örömteli próbafolyamat; az összekovácsolódás; a szöveg létrehozása, majd életre keltése; a jelentéktelennek tűnő, ám lényeges részletek kidolgozása; a karakterek sokdimenzióssá alakítása; az előadás; a kritika elfogadása; újrakezdés és kitartás? Mindenképpen nyertünk...2017. október 29.

Harmadik lett Amarilla (Létra a PADIF-on)

Harmadik lett Amarilla (Létra a PADIF-on)

Iskolánk színjátszó csoportja, a Létra újból sikerrel borítékolta az október 27–28. között megrendezett Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál (PADIF) tizenkilencedik kiadását. A rendkívül színes, meglepetésekkel teli mezőny a színjátszók korának függvényében több szekcióra oszlott, ezek közül a 9–10. osztályos korcsoport harmadik helyezettjei lettek a létrások – szorosan a győztes kovásznai Kőrösi Csoma Sándor diákszínpad és a szatmárnémeti Ködik mögött.2017. február 25.

Félálmaink

Félálmaink Az EMMV második napjának estéjén kétszereplős előadást tekinthettek meg a verseny résztvevői Félálmaink címmel. A darab forgatókönyvét az előadó diákok: Gergely Tamás és Wagner Áron írták meg Boldizsár Péter színművének felhasználásával. 

2017. február 23.

János vitéz – az iskola színjátszóinak előadása az EMMV megnyitóján

János vitéz – az iskola színjátszóinak előadása az EMMV megnyitóján

A Petőfi-mű szövegét Mărcuţiu-Rácz Dóra, volt adys diák dolgozta át, és tette lehetővé a darab 30 szereplős előadását. Színpadra alkalmazta és rendezte Gergely Tamás, tizenkettedikes diákunk. Az előadásban az iskola 5-8. osztályos diákjai szerepeltek nagy lelkesedéssel. 

A darabot a Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon arany minősítéssel jutalmazták.2016. április 10.

Az Ady Endre Líceum színjátszói újból remekeltek

Az Ady Endre Líceum színjátszói újból remekeltek: ezúttal az 5-8. osztályosokból álló KisLétra harminchárom tagja látogatott el Hajdúnánásra, a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválra Kozma Éva és Sarkadi Viktória tanárnők kíséretében. János vitéz című színdarabjukat Gergely Tamás (XI. E) rendezte, munkáját Forgács Zsombor koreográfus és Balla Tímea (X. E) jelmeztervező segítették. A színdarabot Mărcuțiu-Rácz Dóra (XII. E) írta Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján.

2016. március 26.

Iskolánk színjátszói, a Létra csapat nagy sikerrel szerepelt a Kótsi Patkó János Minősítő Diákszínjátszó Fesztiválon

Iskolánk színjátszói, a Létra csapat nagy sikerrel szerepelt a Kótsi Patkó János Minősítő Diákszínjátszó Fesztiválon!


© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad