Megújul az iskola hátsó kertje

2017. május 02.

Elkezdődött a munka a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum hátsó udvarán. 9000 lejt nyert az iskola diáktanácsa, az Ady DT és az Alma Mater Alapítvány Árnyékkert című közös projektje, melyet a PolgárTárs Alapítvány és a MOL Románia által kiírt Zöldövezet-program keretén belül készülnek megvalósítani. Az elnyert összegből a hátsó udvar kerül felújításra, ami a nap nagy részében az épület fekvése miatt árnyékban van. Főképp árnyékkedvelő növényeket tervezünk ültetni, hogy a diákság ápolt és zöld környezetben tölthesse a szüneteket, remélhetőleg kütyü-mentesen. Az április 25-én tartott diák-kalákán a fák megmetszésére, a meglévő bokor formálására, valamint a tér kitakarítására került sor. A közeljövőben az Eco Bihor támogatásának köszönhetően tápanyagdús földdel lesz gazdagítva a hátsó udvar és beültetésre kerül közel 250 kifejezetten árnyékkedvelő növény. A zöldövezet fekvése miatt a növények közti ösvényt kavicsok leszórásával fogjuk kialakítani pázsit létrehozása helyett. Még az iskolai év befejezte előtt a diákok ökológiai képzésen fognak részt venni, amelyen az ilyen típusú városi zöldövezetek jelentőségéről szereznek tudást, valamint az hátsó udvaron lévő zöldövezet fenntartásáról is tanulni fognak, mivel ennek a karbantartása  az önkéntes diákok feladata lesz.

Az  iskolaújítás már korábban elkezdődött, 2016-ban. A Kaufland által kiírt versenyen nyert pénzből fákat és virágokat ültettünk; mindez az udvar esztétikai jellegét erősíti, ám a diákok szemszögéből praktikusabb darabokat is beszereztünk. Gyönyörűen lakkozott padok és asztalok, hinta, sőt két ping-pong asztal is várja a tanulókat. Szerencsére ebből nincs hiány, minden szünetben látni gyerekeket, ahogy a hinta és a ping-pong asztal körül legyeskednek.

Ezáltal talán kevésbé fog betontengernek tűnni az udvar, sőt hátha elérjük azt is, hogy érdekesebb legyen kint lenni, mint az osztályteremben a szünetek alkalmával. Reméljük, hogy ez a két projekt csak a kezdet az iskolaudvar szebbé és zöldebbé varázsolásában.

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad