Tanulmányi úton a debreceni ATOMKI-ban

2017. január 30.

      Az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai és tanárai 2017 januárjában tanulmányi kirándulásra indultak Debrecenbe. A fő meglátogatandó helyszín az Atommag Kutató Intézet volt, röviden: ATOMKI.

        Korán reggel indultunk útnak, majd Debrecenbe érkezésünk után beköszöntünk a Tóth Árpád Gimnáziumba, amit igen kedvesen  mutattak be nekünk a házigazdák. Röviddel ezután a Debreceni Egyetemet látogattuk meg, ahol megcsodáltuk a rendkívülien szép és ritka főaulát. Ez után jött az a rész, amit a leginkább vártunk: maga az ATOMKI.

        Az intézetbe való belépésünk után találkoztunk a csoportvezetőnkkel, aki kedvesen fogadott minket. Látogatásunk kezdetén  gyors bemutató előadást tartottak nekünk az intézetről, vagyis hogy mivel is foglalkoznak igazából. Azt kell tudni az ATOMKI-ról, hogy egy olyan tudományos kutatóintézet, amelynek kutatási területe kiterjed többek között a részecskefizika, magfizika és atomfizika területére. Ezt követően kisebb csoportokra osztottak minket, és elkezdtük a speciális berendezéseket, részecskegyorsítókat látogatni. A részecskegyorsítókat működésük közben veszélyes látogatni a sugárzás miatt, de ebben az időszakban le voltak állítva karbantartás végett. Többek között láttuk a ciklotront, tandetront, a Van de Graaff gyorsítót és az elektronmikroszkópot. Ezt követően, búcsúzóul,  az ATOMKI munkatársai érdekes előadást tartottak nekünk “Hideg és meleg” címmel, ami magába foglalt számos kísérletet, többek között olyanokat is, amiket itthon nem tudnánk elvégezni, mert folyékony nitrogént kell használni hozzá. (-195,8 °C).

        Már esteledett, amikor Nagyvárad felé vettük az irányt, és elégedetten nyugtáztuk, hogy újra nagyszerű és egyedülálló élményekkel gazdagodtunk.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad